W czwartek, 23. kwietnia br., o godz. 12.00, odbyła się internetowa Debata pt. “JAK KORONAWIRUS WPŁYNĄŁ NA BRANŻĘ MIĘSNĄ?”
Tematyka Debaty:
Porozmawiamy o tym co zmieniło się w zakładach przetwórstwa mięsa, co zaskoczyło przetwórców, jak zmieniło się zapotrzebowanie na poszczególne asortymenty oraz o tym jakie podjęli kroki, by wyjść obronną ręką z tej sytuacji.
Uczestnicy Debaty:
Urszula Miazga – Specjalista ds. marketingu w zakładzie mięsnym SMAK-GÓRNO z Podkarpacia, koordynator w projekcie B+R oraz wiceprezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Górnie. W Smak Górno zajmuje się kreacją oraz tworzeniem wizerunku firmy, planuje oraz realizuje działania w zakresie marketingu i reklamy oraz wprowadza nowe linie produktowe na rynek.
Łukasz Wielgat – Dyrektor Zakładu Mięsnego Gminnej Spółdzielni “Samopomoc Chłopska” w Pruszczu k/ Bydgoszczy. Członek Rady Krajowej Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Andrzej Zawistowski – Współwłaściciel Masarnia Władysławowo Zawistowski. Jest to firma rodzinna istniejąca od 1991 r. Zajmuje się produkcją wędlin z mięsa ras tradycyjnych, a przede wszystkim Wieprzowiny rasy Puławskiej. Jeden z założycieli stowarzyszenie Wieprz Polski, zrzeszającego rolników i przetwórców.
Tomasz Parzybut – w przeszłości dziennikarz pracujący m.in. w TVN, telewizji rolniczej TVR, a także w magazynie Farmer. Związany m.in. z Agencją Rynku Rolnego (rzecznik prasowy), Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP (pełnił w nim funkcję dyrektora generalnego). Obecnie wiceprezes nowo powstałej organizacji Wieprz Polski skupiającej hodowców trzody chlewnej oraz przetwórców.